Melt Flow Indexer

Eriyik akış indisi (Melt flow index) testleri polimer malzemelerde en sık kullanılan testlerin başında gelir. Temel amacı malzemenin üretim prosesi esnasında eriyik halinde iken göstereceği akış davranışının belirlenmesidir.

Sıklıkla kullanılan standartlar ISO 1133-1, ISO 1133-2 ve ASTM D 1238 standartlarıdır. Bunun yanı sıra PVC malzemeler için ASTM D 3364 standardı da uygulanmaktadır. Çoğunlukla 3 farklı test yöntemi uygulanmaktadır. Bunlar;

- MFR (Melt Flow Rate) - Method A
- MVR (Melt Volume Rate) Method B
- FRR (Flow Rate Ratio) - Method D

Eriyik akış İndisi (Melt Flow Indexer) cihazlarında Dünya'nın lider, en yüksek kaliteli ve en geniş ürün portföyüne sahip firması olan Alman Göttfert firmasıdır. Eriyik akış İndisi (Melt Flow Indexer) cihazları konusunda firmanın ürün gamında aşağıdaki (en basit ve ekonomik modelden, üst modele doğru) ürünler bulunmaktadır.

- MI 1  Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Test sıklığı düşük müşteriler için ekonomik ancak güvenilir bir çözüm sunar.
- mi 2.1 Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Çoğu müşteri için ideal ve en sık kullanılan modeldir. MFR ve MVR için uygundur.
- mi 2.2 Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Otomatik yük indirme kaldırma özelliği sayesinde kullanım kolaylığı sağlar.
- mi 2.3 Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Otomatik yük indirme kaldırma ve yük seçimi sayesinde yoğun kullanım için ideal modeldir.
- MI 3 Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Ön sıkıştırma sayesinde operatörden kaynaklı hataları azaltır.
- MI 4 Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Yazılım üzerinden seçilen ön sıkıştırma, test kütleleri sayesinde MFR, MVR ve FRR testlerini maksimum hassasiyetle gerçekleştirir. 
- mi 40 Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Özel temizleme modülü  ve yükseltilmiş ön sıkıştırma kütlesi ile MI 4 modelinin geliştirilmiş versiyonudur.
- d Melt  - Eriyik akış indisi testlerine ek olarak eriyik elasitisite (strechability) davranışını da ölçebilen benzersiz bir modeldir.
- MI ROBO Eriyik Akış İndisi Cihazı (Melt Flow Indexer) - Tam otomatik sistemi sayesinde sektörde gelinen en ileri noktadır. 

X