Çekme

Kauçuk malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesinde en sık kullanılan test yöntemidir. Malzemenin test esnasındaki kuvvet-uzama davranışı grafiksel ve rakamsal olarak belirlenir. Çoğunlukla çekme mukavemeti, kopma uzaması ve %modül  ölçümü yapılır.

Sıklıkla kullanılan standartlar ISO 37 ve ASTM D 412'dir. Aynı zamanda koşullandırılmış ortamda yapılan testler de son dönemlerde popülerleşmektedir. Bu sayede kauçuk malzemelerin yüksek ya da düşük sıcaklıklarda gösterdikleri mekanik davranış belirlenebilmektedir.

Test yükleri ihtiyacı oldukça düşüktür, 500 N kapasite çoğunlukla yeterli olmaktadır. Çok uzayan malzemeler oldukları için cihazın test alanı yüksekliğine dikkat etmek gerekmektedir. Malzeme uzadıkça incelme davranışını göstereceğinden, çekme çenenlerini seçerken malzeme incelse dahi sıkma kuvveti azalmayan çeneler (makas, ekzantrik ya da pnömatik) kullanılmalıdır. Uzama değeri hassas olarak ölçülmek isteniyorsa ekstensometre kullanılması önerilmektedir. 

Hegewald&Peschke firmasının Table Blue ve Table serisi ürünleri, uygun çeneler ve ISO37 normuna tam uygun ekstensometreler ile konfigüre edilip mükemmel sonuçlar vermektedir. Kullanıcı dostu LabMaster yazılımı sayesinde çekme, yırtılme, eğme, basma gibi testlerin tümünü ek bir ücret ödemeden yapabilme imkanına kavuşacaksınız.

X