Yumuşama (HDT-Vicat)

Polimer malzemelerin yüksek sıcaklığa maruz kaldığında koruyup koruyamadığı ve malzemelerin hangi sıcaklık değerine kadar kullanım limiti olduğunun belirlenmesi için kullanılır. İki temel yöntemi mevcuttur, bunlar HDT (Heat Deflection Temperature) ve Vicat (Vicat Softening Temperature) yöntemleridir. Her iki yöntem de sıcaklığa bağlı yumuşamayı ölçüyor olsa da sıcaklık etkisinde uygulanan farklılaşmasından dolayı farklı uygulamalar olarak düşünülebilir. Ancak her iki test yönteminde de numune, kontrollü olarak ısıtılan bir yağ banyosunun içerisinde yüke maruz bırakılır ve yumuşamadan kaynaklı oluşan deplasman ölçülür.

HDT (Heat Deflection Temperature) testi, ISO 75 (kısım 1, 2 ve 3) ve ASTM D 648 standardına uygun olarak yapılmaktadır. Numune ve yükleme,  3 nokta eğilme testine benzer şekilde uygulanmakta ve belirlenen deplasman değerindeki sıcaklık, HDT (Heat Deflection Temperature) olarak adlandırılmaktadır.

Vicat (Vicat Softening Temperature) testi, ISO 306 ve ASTM D 1525 standardına uygun olarak yapılmaktadır. Yükleme 1 mm2  yüzey alanına sahip bir iğne ile yapılır ve belirlenen deplasman değerindeki sıcaklık, Vicat (Vicat Softening Temperature) olarak adlandırılmaktadır.

HDT-Vicat cihazlarında Dünya'nın lider, en yüksek kaliteli ve en geniş ürün portföyüne sahip firması olan Alman Coesfeld firmasıdır. HDT-Vicat cihazları konusunda firmanın ürün gamında aşağıdaki (en basit ve ekonomik modelden, üst modele doğru) ürünler bulunmaktadır.

- Basic Vicat/HDT- Test sıklığı düşük müşteriler için ekonomik ancak güvenilir bir çözüm sunar.
- Compact Vicat/HDT- Çoğu müşteri için ideal ve en sık kullanılan modeldir. Otomatik daldırma fonksiyonu sayesinde operatör iş yükünü azaltır.
- IC Vicat/HDT - İçerisinde bulunan soğutma sistemi sayesinde testler arasındaki süre kısalmaktadır.
- Eco Vicat - Yağ kullanmadan havanın sıcaklığı arttırılarak testler yapılır, bu sayede operatörler daha sağlıklı ve temiz çalışma koşulları sağlar.
- HDT Automat - Tam otomatik sistemi sayesinde HDT testlerinde sektörde gelinen en ileri noktadır.

Tüm cihazlar harici su soğutma ile ekipmanlandırılıp,  1 ile 6 istasyon arasında test yapabilmektedir.

X