Çekme

Polimer malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesinde en sık kullanılan test yöntemidir. Malzemenin elastik ve plastik şekil değişimi bölgesindeki davranışı grafiksel ve rakamsal olarak belirlenir. Çoğunlukla elastik modülü, çekme mukavemeti, çekme uzaması, kopma mukavemeti ve kopma uzaması ölçümü yapılır.

Sıklıkla kullanılan standartlar ISO 527-2 ve ASTM D 638'dir. Aynı zamanda koşullandırılmış ortamda yapılan testler de son dönemlerde popülerleşmektedir. Bu sayede polimer malzemelerde yüksek ya da düşük sıcaklıklarda gösterdikleri mekanik davranış belirlenebilmektedir.

Test yükleri ihtiyacı 5 kN ile 50 kN arasında değişiklik gösterebilmektedir, test yükü ihtiyacı belirlenirken malzemenin beklenen mukavemet değeri ve numunenin ölçüleri dikkate alınmalıdır. Malzemenin yapısına göre değişmekle beraber vidalı, kamalı, pnömatik ya da hidrolik çeneler çekme testlerinde kullanılabilmektedir. Elastik modülü ölçümü yapılması istenirse ekstensometre kullanımı önem kazanmaktadır. ISO 527-2 normuna göre elastik modül ölçümünde kullanılan ekstensometre 1 mikron ya da daha hassas çözünürlükte olmalıdır.

Hegewald&Peschke firmasının Table Blue ve Table serisi ürünleri, uygun çeneler ve ISO 527-2 normuna tam uygun ekstensometreler ile konfigüre edilip mükemmel sonuçlar vermektedir. Kullanıcı dostu LabMaster yazılımı sayesinde çekme, eğme, basma gibi testlerin tümünü ek bir ücret ödemeden yapabilme imkanına kavuşacaksınız.

 

X