Kalıp şişmesi (die swell)

Polimer malzemelerde, enjeksiyon kalıbının tasarımı yapılırken kullanılan ön önemli parametrelerden bir tanesi kalıp şişmesi değeridir. Proses esnasında sıcak olan malzeme, soğudukça büzülür. Bu da eğer kalıp şişmesi değeri doğru ölçülmemişse, malzemenin oda sıcaklığıdaki boyutsal değerlerinin istenenin değerden farklı olmasına neden olur. 

Göttfert Melt Flow Indexer cihazları, RG serisi kapiler rheometreler ya da laboratuvar tipi ekstrüderler ile kalıp şişmesi değerini ölçmek mümkün olmaktadır. Üstelik bunun için ayrı bir test yapmanıza gerek kalmaz, örneğin MFR testi yaparken eriyik halinde akan malzeme kalıp şişmesi (die swell) testi için numune olarak kullanılmaktadır. 

Sıcak malzeme, ilk olarak yüksek basınç ortamından düşük basınca (atmosfer basıncına) geçtiği için bir miktar şişer, sonrasında soğudukça büzülmeye başlar. Numunenin akma bölgesine yerleştirilen bir kamera ise bu esnadaki boyutsal farklılıkları kaydeder. Ölçülen bu değerler, çeşitli matematiksel formüller ile kalıp şişmesi değeri olarak hesaplanır. 

X