Kauçuk testleri denince belki de ilk akla gelen test cihazı reometredir. Proses esnasındaki pişirme parametrelerinin (sıcaklık, pişirme süresi gibi) belirlenmesi için kullanılır. Pişmemiş malzeme, sıcak bir kalıbın içerisinde belirlenen sürede pişirilir ve bu esnada kalıpardan biri 0.5 º lik sinusoidal bir açıyla rotasyonel hareket ettirilir. Bu hareket esnasında malzemenin vizkoelastik davranışından kaynaklanan direnç torku değişimi kaydedilir. 

Kullanılan kalıbın geometresi, dönme açısı ve frekansı ASTM D 5289, DIN 53529 ve ISO 6502 standartlarında tarif edilmiştir. Sıcaklık ve test süresi parametreleri ise kullanılan numunenin proses parametreleri ile bağlantılıdır. Ölçülen test parametreleri çoğunlukla ML, MH, ts1, t90 gibi değerler olsa da Göttfert Elastograph cihazı farklı test sonuçlarını da hem rakamsal hem de grafiksel olarak görüntüleyebilmektedir. 

Reometre cihazlarında tekrarlanabilir ölçümü belirleyen temelde 2 parametre vardır. Bunlar kalıp sıcaklığının mükemmel kontrolü ve oluşan direnç torkunun hassas şekilde ölçülebilmesidir. Göttfert Elastograph, test boyunca kalıp içerisinde maksimum 0,2 ºC sıcaklık farkı olacağını garanti eder ve kullanılan yüksek teknoloji tork transdüseri sayesinde 0.003% gibi mükemmel bir tork ölçüm hassasiyeti sağlar. Buna ek olarak kullanıcı dostu RubberView yazılımı sayesinde testi kolaylıkla gerçekleştirebilir, istediğiniz sonuçları kendi düzenlediğiniz rapor formatında görüntüleyebilir vev geçmişe dönük karşılaştırmalar yapabilirsiniz. 

Reometre testleri, test yükü oldukça fazla olan uygulamalardır. Bu sebeple cihazın otomasyon sistemi ile zenginleştirilip, hem operatörlerin iş yükü azaltılabilir hem de mesai saatleri dışında cihazın kullanılması mümkün olacağı için yapılabilecek test miktarı artırılabilecektir. 

Elastoragh cihazının teknik özellikleri aşağıda belirtilmiştir. 

- 40 .... 230  ºC  arası çalışma sıcaklığı, 
- 0.01  ºC sıcaklık ölçüm hassasiyeti, 
- Test boyunca kalıpta  0.2  ºC dağılımı, 
- 5 farklı noktadan yapılan sıcaklık kalibrasyonu, 
- 5 ya da 20 Nm tork transdüseri seçenekleri, 
- kuvvet ölçümü opsiyonu, 
- 8 farklı test kalıbı opsiyonu, 
- pnömatik soğutma sistemi opsiyonu, 
- otomasyon sistemi opsiyonu (5, 10 ya da 30 numune kapasiteli)
- numune kesme presi ek olarak temin edilebilir












 
X